25 Σεπτεμβρίου 2012

Το… Μπερδεμαντευωτίξ

Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής 

Θέμα Εργαστηρίου:
"Το…  Μπερδεμαντευωτίξ τυλιγμένο σε παχύ μυστήριο"

Εισηγήτρια:
Αλεξάνδρα Μόζα

Μια διαφορετική και παιγνιδιάρικη προσέγγιση στον κόσμο των βιβλίων της βιβλιοθήκης.
Για παιδιά που αγαπούν το διάβασμα και για τα άλλα που αδιαφορούν για το διάβασμα και τα εξωσχολικά βιβλία και θα 'θελαν να δοκιμάσουν ένα νέο διασκεδαστικό ξεκίνημα μαζί τους.

Για 12 με 14 άτομα 
(παιδιά δημοτικού που ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν)

Είσοδος ελεύθερη, με προεγγραφές.
 
Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, ώρα: 18:30- 19:30,
στη Δανιηλίδειο Παιδική Βιβλιοθήκη Καλαμαριάς,
στα πλαίσια του 1ου ετήσιου ΕVENT FUTURE LIBRARY στη Θεσσαλονίκη.





Το Μπερδεμαντευωτίξ

(στίχοι: Αλεξάνδρα Μόζα)



Από μια χώρα μακρινή
πέρα, στην Κυανή ακτή
ή μήπως κάπου στο Μαρόκο;
Ίσως, μπορεί… δεν παίρνω όρκο…

Μην είναι απ' την Αμερική;
Μπα, δε νομίζω, ούτε εκεί
Ίσως από τη Σουηδία…
ή μάλλον από τη Γαλλία…

 Ρεφρέν (επωδός)
Ουφ, μπερδεύτηκα μ' αυτές τις χώρες
δεν είναι αυτά για τέτοιες ώρες
Και, τέλος πάντων, κάπου εκεί...
Ωχ, μήπως δεν ήρθε απ' τη γη;

Μήπως μας ήρθε από τον Άρη
ή μήπως από το φεγγάρι;
Μπα, μάλλον από την Αγγλία…
Λες να 'ναι από άλλο γαλαξία;

Έπεσε μήπως από U.F.O.
απ' τον πανέξυπνο τον μπούφο;
Έπεσε από φωτεινό αστέρι
ή από άσπρο περιστέρι;
 
Ρεφρέν (επωδός)
Ααααα… ζαλίστηκα με όλα αυτά
μου ήρθανε απανωτά
Και, τέλος πάντων, να 'το εδώ
σφιχτά στα χέρια το κρατώ...

 







Μα τι είναι, τέλος πάντων, αυτό το Μπερδεμαντευωτίξ (ή μήπως Μαντευωμπερδευωτίξ;), από πού μας ήρθε και τι δουλειά έχει στη Δανιηλίδειο παιδική βιβλιοθήκη της Καλαμαριάς; 

Για να το μάθετε δηλώστε έγκαιρα
συμμετοχή στο εργαστήριο!



FUTURE LIBRARY 2012

Μοιραζόμαστε  τις ίδιες σελίδες.
Ας μοιραστούμε  ιδέες.

12 - 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μία νέα, δημιουργική  εποχή ξεκινά για τις δημόσιες και δημοτικές Βιβλιοθήκες! 
Το Future Library σας καλεί στο πρώτο ετήσιο γεγονός «Future Library 2012: Μοιραζόμαστε τις ίδιες σελίδες. Ας μοιραστούμε ιδέες.» που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 12, 13 & 14 Νοεμβρίου.
Ένα τριήμερο δράσεων που φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο τη νέα εποχή των Βιβλιοθηκών.
Στις 12 & 13 Νοεμβρίου 8 δημόσιες και δημοτικές παιδικές Βιβλιοθήκες της Κεντρικής Μακεδονίας ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους και μέσα από ένα μαραθώνιο δημιουργικών εργαστηρίων και καινοτόμων δράσεων για παιδιά, μας ξανασυστήνονται!


Το τριήμερο κορυφώνεται  την τρίτη μέρα, 14 Νοεμβρίου με το Unconference που θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
 Το Unconference είναι ένα εναλλακτικό συνέδριο που διεγείρει τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων.
 Επαγγελματίες από όλο  τον κόσμο, όπως ο Kari Lämsä, διευθυντής της πρωτοποριακής Βιβλιοθήκης `Library 10` του Ελσίνκι, η June Garcia, σύμβουλος Βιβλιοθηκών του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, ο Simon Morisson και ο Δημήτρης Κολοκοτσάς από το Google Books & Art Project, η Χλόη Βαρελίδη από το Mozilla Foundation, αλλά και πολλοί ακόμη δημιουργικοί άνθρωποι από το χώρο των Βιβλιοθηκών και του πολιτισμού, θα μοιραστούν μαζί μας τα «μυστικά» της σύγχρονης Βιβλιοθήκης, βέλτιστες μεθόδους και πρακτικές, παραδείγματα πρότυπων καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.




 

22 Σεπτεμβρίου 2012

Εργαστήρια Δημιουργικής Σκέψης και Φαντασίας



Το "Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής", στα πλαίσια της προσφοράς του "Πείραμα Πολυχώρος" για τη φετινή διοργάνωση του Charity Market, θα συμμετέχει με δύο ωριαία παιδικά εργαστήρια "Δημιουργικής Σκέψης και Φαντασίας".

Οι διάφορες εκδηλώσεις και τα εργαστήρια, θα πραγματοποιηθούν στο BLOCK33, 26ης Οκτωβρίου 33, Θεσσαλονίκη.
Για όσους έρθουν με λεωφορείο, το BLOCK33, βρίσκεται στο λιμάνι στην περιοχή των σφαγείων. Το λεωφορείο που περνά από εκεί είναι το 31, στάση: Σφαγεία.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και στα εργαστήρια θα είναι δωρεάν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του "Πείραμα Πολυχώρος" έχει ως εξής:





THE CHARITY FESTIVAL. 29 & 30 SEPTEMBER 2012. 12:00-00:00

Ενα πρωτοποριακό και πρωτότυπο FESTIVAL κάνει την εμφάνιση του στην Θεσσαλονίκη. Tο ''ΤΗΕ CHARITY MARKET'' ενώνει τις δυνάμεις του με τον πολυχώρο BLOCK 33 και παρουσιάζουν την πολυμορφική & διαδραστική 2ήμερη εκδήλωση THE CHARITY FESTIVAL. H τέχνη, το εναλλακτικό εμπόριο και η ανταλλακτική οικονομία συναντούν την φιλανθρωπική ευαισθησία.
Tα τμήματα που θα συνθέτουν την εκδήλωση είναι το CHARITY MARKET (bazaar χειροποίητων και συλλεκτικών αντικειμένων, ρούχων, αξεσουάρ), το ART SPACE COLLAGE (ο Στρατής Ταυλαρίδης επιμελητείται μια ομάδα καλλητεχνών και δημιουργεί ενα εικαστικό περιβάλλον για τους επισκέπτες),
το WORKSHOP SPACE (μια σειρά πρωτότυπων και πειραματικών εργαστηρίων για ερασι-τέχνες απο το ΠΕΙΡΑΜΑ www.peirama.gr με δωρεάν είσοδο για όλους), ο MAGIC GARDEN (ένας μαγικός κόσμος γεμάτος παιχνίδι και δημιουργικότητα για τους μικρούς μας φίλους σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο για παιδιά που επιμελείται το Family Art με εργαστήρια ανακυκλωσης, κεραμικής, ζωγραφικής και πολλά άλλα), το PROJECTION SPACE (ο Holy Mustache παρουσιάζει μια σπάνια συλλογή ντοκυμαντέρ σε ειδικά διαμορφωμένη αιθουσα με δωρεάν εισοδο για όλους) και τέλος η ΜΟΥΣΙΚΉ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (μουσικοί & dj's ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους για καλό σκοπό).
 Πρόγραμμα Εργαστηρίων του Πείραμα Πολυχώρος
Σάββατο 

13:00-14:00: Αλεξάνδρα Μόζα - "Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής"

Δημιουργική Σκέψη και Φαντασία για παιδιά: 
Μέσα από διάφορα παιχνίδια τα παιδιά θα διασκεδάσουν και θα καλλιεργήσουν τη δημιουργική φαντασία τους και την ομαδική συνεργασία.
Για 12 με 14 παιδιά δημοτικού από οποιαδήποτε τάξη, αρκεί να ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν.









15:00-16:00 : Δήμητρα Δημητρακοπούλου- « Σεμινάρια πλεκτικής για παιδιά 8-12 ετών»
Με τις μικρές φίλες (και γιατί όχι και τους μικρούς φίλους!) 8-12 ετών θα εξερευνήσουμε τον απαλό κόσμο των πολύχρωμων νημάτων και θα κατασκευάσουμε πολύχρωμα βραχιόλια και κολιέ με μάλλινες κλωστές για τον εαυτό μας και για πρωτότυπα δωράκια!

16:00-17:00: Δήμητρα Δημητρακοπούλου- « Σεμινάρια πλεκτικής»
Στο εργαστήριο θα κατασκευάσουμε μικρά πλεκτά αντικείμενα χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουμε πλέξιμο ή να χρησιμοποιήσουμε βελόνες. Θα εξοικειωθούμε με τα μάλλινα νήματα, φτιάχνοντας μικρά και μεγάλα φουντωτά πον-πον και πολύχρωμα λουλούδια για να στολίσουμε τα ρούχα και τις τσάντες μας!  

 17:00-18:00 : Θεώνη  Πιπλικάτση «Τhe Cinderellas slipper project για παιδιά»
Το μια φορά και ένα καιρό υπήρχε κάποτε..Πρίγκιπες, άμαξες και κολοκύθες ανήκουν στο παρελθόν..Φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι μετατρέποντας ένα ζευγάρι ξεχασμένα παλιά παπούτσια χρησιμοποιώντας και μερικές μυστικές συνταγές στα γοβάκια της Σταχτοπούτας…

18:00-19:00 :: Βιωματικό εργαστήρι στα ανθρώπινα δικαιώματα 
 (βασισμένο στο εγχειρίδιο άτυπης εκπαίδευσης Compass)
Εισηγητής :συντονιστής συνεργάτη της ΑΡΣΙΣ
Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

19:00-21:00: Ελευθερίου Βασιλική: “Μάθετε τη φωτογραφική σας μηχανή.”
Φέρτε μαζί σας τις φωτογραφικές σας μηχανές. Ότι τύπο φωτογραφικής μηχανής και αν έχετε ελάτε να δούμε μαζί πως να τις κάνετε να λειτουργούν καλύτερα, να λύσουμε τις απορίες σας και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες λειτουργίας που έχουν.

19:00-21:00: Δανάη Μικέλλη: “Μάθετε την Video camera σας.”
Φέρτε μαζί σας την video camera Σας. Ότι τύπο και αν έχετε ελάτε να δούμε μαζί πως να τις κάνετε να λειτουργούν καλύτερα, να λύσουμε τις απορίες σας και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες λειτουργίας που έχουν.

Κυριακή

12:00-14:00:  Κυριακίδου Νόπη : “Παρασκευή φυσικού σαπουνιού”
Ας δώσουμε ένα τέλος στα πλαστικά φιαλίδια με τις ύποπτες ουσίες που βλάπτουν την υγεία μας και  τον πλανήτη που μας φιλοξενεί...

14:00-15:00: Δανάη Μικέλλη: “Μάθετε την Video camera σας.”
Φέρτε μαζί σας την video camera Σας. Ότι τύπο και αν έχετε ελάτε να δούμε μαζί πως να τις κάνετε να λειτουργούν καλύτερα, να λύσουμε τις απορίες σας και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες λειτουργίας που έχουν.


16:00-17:00: Αλεξάνδρα Μόζα - "Εργαστήρι Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής" 

 Δημιουργική Σκέψη και Φαντασία για παιδιά: 
Μέσα από διάφορα παιχνίδια τα παιδιά θα διασκεδάσουν και θα καλλιεργήσουν τη δημιουργική φαντασία τους και την ομαδική συνεργασία. 
Για 12 με 14 παιδιά δημοτικού από οποιαδήποτε τάξη, αρκεί να ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν.


 

18:00-19:00 : : Ελευθερίου Βασιλική: “Μάθετε τη φωτογραφική σας μηχανή.”
 Φέρτε μαζί σας τις φωτογραφικές σας μηχανές. Ότι τύπο φωτογραφικής μηχανής και αν έχετε ελάτε να δούμε μαζί πως να τις κάνετε να λειτουργούν καλύτερα, να λύσουμε τις απορίες σας και να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες λειτουργίας που έχουν

20:00-21:00: Θεώνη Πιπλικάτση: «The Cinderella’s slipper project»
Το μια φορά και ένα καιρό υπήρχε κάποτε..Πρίγκιπες, άμαξες και κολοκύθες ανήκουν στο παρελθόν..Φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι μετατρέποντας ένα ζευγάρι ξεχασμένα παλιά παπούτσια χρησιμοποιώντας και μερικές μυστικές συνταγές στα γοβάκια της Σταχτοπούτας…