18 Μαΐου 2011

Ο Αόρατος Άνθρωπος

Όταν έχεις να απεικονίσεις κάτι που από μόνο του σχηματίζει εικόνα στο μυαλό σου, όσο και να μην ξέρεις να σχεδιάζεις, λίγο-πολύ, κάτι θα καταφέρεις. Κι αν είσαι καλλιτέχνης επιδράς αφαιρετικά πάνω στις δεδομένες εικόνες σε διάφορες διαβαθμίσεις μέχρι που, πολλές φορές, συναντάμε μόνο τον συμβολισμό μιας εικόνας σε πίνακες ζωγράφων.

Όμως, πώς σχηματοποιούμε κάτι που δε βλέπουμε;
Τι θα ζωγραφίζατε αν σας ζητούσαν να απεικονίσετε έναν αόρατο άνθρωπο; Τι εικόνα θα του δίνατε; Σκεφτείτε το λίγο και προσπαθήστε ή ζητήστε από τα παιδιά σας να το κάνουν ή βάλτε το σαν πρόκληση σε μεγαλύτερους.

Η πρώτη αντίδραση συνήθως είναι: "Μα, αφού είναι αόρατος! Τι να ζωγραφίσω;" Αν στη μνήμη τους υπάρχει κάποια σχετική ταινία ή κόμικς όλο και κάτι θα βρουν. Αν όχι, θα πρέπει να τα καταφέρουν χωρίς συνειρμική βοήθεια.

Αν δεν βρίσκετε τίποτα, για να εμπνευστείτε, μοιράζομαι μαζί σας τι σκέφτηκαν μαθητές του εργαστηρίου. Κάποια παιδιά βρήκαν αμέσως τι θα ζωγραφίσουν, κάποια χρειάστηκαν λίγο περισσότερο χρόνο.
Χαρείτε, λοιπόν, την ευρηματικότητά τους και τα αποτελέσματα της δημιουργικής φαντασίας τους:




Ο Νικόλας προτείνει δύο τρόπους, ή τον πάνω "Ή" τον κάτω.



Ο Τάσος ζωγράφισε τον αόρατο μπροστά από έναν στόχο.
Εμείς δεν τον βλέπουμε, αλλά κάποιοι
μπόρεσαν να τον επισημάνουν και τον απειλούν.





Η Σοφία τον ζωγράφισε σαν μια ομιχλώδη μορφή
χωρίς συγκεκριμένα όρια.


Η Κατερίνα δε ζωγραφισε τον αόρατο, μια και δε φαίνεται,
αλλά μπορούμε να δούμε το χαιρετισμό του: "Γεια!!!".



Η Έλενα ζωγράφισε τα ρούχα του, αλλά για να φαίνεται ότι είναι κάποιος μέσα και δεν είναι απλώς ρούχα, του έβαλε και ένα τσιγάρο στο στόμα.




Ο Λάζαρος ζωγράφισε, από την άλλη μεριά της σελίδας, το σχήμα ενός ανθρώπου. Κοιτώντας το από την κανονική πλευρά, αχνοφαίνεται το περίγραμμά του χωρίς μολυβιές (αν και στο σκανάρισμα, το ελαφρύ ανάγλυφο της σελίδας μετατράπηκε σε αχνή μολυβιά και δε φαίνεται καλά η ιδέα του).


.