5 Σεπτεμβρίου 2011
Ενημέρωση Διακοπής Μαθημάτων
24 Ιουλίου 2011
ΤΗΕ BOOK
.
22 Ιουνίου 2011
Ευχαριστίες
Κάποιες από αυτές, όμως, φτάνουν και γραπτά ως εμένα.
Η πρώτη είναι από γονέα και η δεύτερη από μαθητή.
Να διευκρινήσω μόνο ότι αναφέρονται σε διαφορετικά τμήματα μαθημάτων.

Αγαπητή κα. Μόζα,
Και εγγράφως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για την υπέροχη δουλειά που κάνετε στο εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής.
Η Φαντασία είναι ο τόπος που γεννιόνται όλα! Και όμως εστιάζουμε τόσο λίγο σε αυτή την πτυχή του εαυτού μας...
Νοιώθουμε πολύ τυχεροί που βρεθήκατε στο δρόμο του Λ.........!!
Ελπίζω ότι θα δοθεί η ευκαιρία και στα αδέρφια του να περάσουν από τα χέρια σας!
καλή συνέχεια στο ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ έργο σας

Ευχαριστούμε που μας μάθατε να φτιάχνουμε με απλό τρόπο παραμύθια και ελπίζουμε να μας μάθετε και άλλα στο μέλλον.
Α...............

18 Ιουνίου 2011
Δημιουργική Απασχόληση
http://paizoumemazi.blogspot.com
Παιχνίδια τέχνης στην φύση με το παιδί μου!
Πηγή:http://paizoumemazi.blogspot.com/2011/06/blog-post_07.html
.
9 Ιουνίου 2011
Έκθεση Βαφοπουλείου 2011
όλων των εικαστικών τμημάτων που στεγάζονται
στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Για όσους θέλουν να την επισκεφθούν,
η Έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011.
Ημέρες-Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη – Παρασκευή: 10.00-14.00 και 18.00-21.00
Σάββατο: 18.00-21.00
Κυριακή: 10.00- 4.00
Δευτέρα: κλειστά
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Φωτογραφίες από τις αφίσες της έκθεσης που παρουσιάζουν
μέρος του έργου των μαθητών του 2ου Κύκλου μαθημάτων
του Εργαστηρίου Δημιουργικής Έκφρασης κι Γραφής
κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2010-2011:


3 Ιουνίου 2011
Τέλος Λεξομαγειρικής
Λεξομαγειρικής στη βιβλιοθήκη της Χαριλάου.
Μερικές φωτογραφίες από τα ...λεξομαγειρέματά μας
με τον Αρχιμάγειρα (Αλεξάνδρα Μόζα),
τους Μάγειρες (παιδιά) και τους Βοηθούς Μαγείρων (γονείς)
εν ώρα προετοιμασίας ιστοριών που ανοίγουν την όρεξη
για κατανάλωση περισσότερης φαντασίας.
Καλή μας Όρεξη λοιπόν και... φάτε μάτια ψάρια...
εεε..., συγνώμη, δείτε τις φωτογραφίες ήθελα να πω!



29 Μαΐου 2011
Σκαριφήματα-Γραφή
Βρήκα αυτό το ενδιαφέρον άρθρο σχετικα με τα σκαριφήματα και τη χρησιμότητα της γραφής στο http://grafologiagr.blogspot.com και το αντιγράφω:
Μια μουντζούρα, χίλιες λέξεις...
Ακόμη και τώρα κατά τη διάρκεια συζητήσεων ή τηλεφωνικών συνομιλιών σχεδόν μηχανικά κάνει αφηρημένα σχέδια στο χαρτί, ενώ έχει παρατηρήσει πως προτιμά τα γραμμικά σχήματα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν μπορεί να εξηγήσει αν «όταν τραβάς την πρώτη γραμμή το μυαλό ακολουθεί το χέρι ή δίνει εντολές».
Τα σκαριφήματα είναι συνδεδεμένα με την ανία και τα φοιτητικά σημειωματάρια. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής σύσκεψης ή ενός χρονοβόρου τηλεφωνήματος ζωγραφίζουν στα χαρτιά που έχουν μπροστά τους. Όπως υποστηρίζουν πολλοί γραφολόγοι και ψυχολόγοι, αποκαλύπτουν κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του «σχεδιαστή» τους αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό του.
«Το σκαρίφημα είναι μια αφηρημένη σκέψη του γράφοντος, η οποία συμπυκνώνεται σε μια εικόνα ή ένα σύμβολο. Αποτελεί μέσο έκφρασης του άγχους της συγκεκριμένης στιγμής και ως εκ τούτου είναι σε άμεση συνάρτηση με το παρελθόν και το παρόν του γράφοντος. Εν τούτοις, σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μπορούν να υποδείξουν τη συγκεκριμένη ψυχολογική διάθεση» σημειώνει η κ. Χριστίνα Σωτηράκογλου, αναλυτική και δικαστική γραφολόγος και δικηγόρος.
Προσθέτει μάλιστα ότι «αποτελούν εμφάνιση των σκέψεων, των συναισθημάτων, της δραστηριότητας, ακόμη και της εξωτερικής μας εμφάνισης, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ο γράφων δεν γνωρίζει γιατί φτιάχνει τα συγκεκριμένα σχέδια. Η Αμερικανίδα γραφολόγος Ruth Gardner τα χαρακτηρίζει αυτοπροσωπογραφίες».
Σε εγρήγορση
Σύμφωνα με την Jackie Αndrade, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρlymouth της Βρετανίας, τα αφηρημένα σχέδια που κάνει κανείς όταν «βαριέται» κατά τη διάρκεια εκτέλεσης κάποιου καθήκοντος όχι απλώς δεν του αποσπούν την προσοχή, αλλά αντίθετα κρατούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε εγρήγορση. Η Βρετανίδα καθηγήτρια δημοσίευσε μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Αpplied Cognitive Ρsychology», κατά την οποία είχε αναθέσει σε ομάδα 40 ανθρώπων να ακούσουν ένα μεγάλο και βαρετό τηλεφωνικό μήνυμα όπου αναφέρονταν ονόματα ανθρώπων και τοποθεσίες και να γράψουν μόνο τα ονόματα όσων θα πήγαιναν σε ένα πάρτι.
Οι μισοί από αυτούς μπορούσαν να ζωγραφίζουν ό,τι θέλουν σε χαρτί κατά τη διάρκειά του και οι υπόλοιποι όχι. Αυτό που βρήκε στο τέλος του πειράματος ήταν ότι όσοι σχεδίαζαν θυμόντουσαν καλύτερα τι είχαν ακούσει. Μάλιστα είχαν συγκρατήσει περίπου 29% περισσότερες πληροφορίες. Από τα 8 ονόματα ανθρώπων και τοποθεσιών που έπρεπε να σημειώσουν, έγραψαν- κατά μέσο όροσωστά τα 7,5, ενώ αντίστοιχα όσοι δεν σχεδίασαν σκαριφήματα ήταν 5,8.
Ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν, όπως υποστήριξε, ότι ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος να επεξεργάζεται διαρκώς πληροφορίες. Όταν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται δεν προσφέρει ενδιαφέροντα ερεθίσματα, τότε καταφεύγει στην παραγωγή δικών του ή, απλώς, στη φαντασία. Τα σκίτσα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στο μυαλό να απασχοληθεί με κάτι και το «εμποδίζουν» να ταξιδεύει μακριά από την πραγματικότητα κρατώντας το στο «καθήκον», δηλαδή την επεξεργασία ερεθισμάτων.
Η ΤΟΝΩΣΗ
Τα πρόχειρα σχεδιάσματα κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση
Αγχολυτικά και θεραπευτικά για το Αλτσχάιμερ
Όπως επισημαίνει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια κ. Μαριέτα Ρήγα- Πεπελάση: «Τα σκαριφήματα συνήθως είναι μια προβολή της έντασης και του άγχους που έχουμε, πάνω στο χαρτί. Αυτό τα καθιστά χαλαρωτικά αφού μας βοηθούν να αποβάλουμε την ένταση και το άγχος, που πιθανώς μας προκαλούν εσωτερικά ή εξωτερικά ερεθίσματα και συμβάλλουν στην αυτοσυγκέντρωση του ατόμου». Για την κ. Σωτηράκογλου, «γενικά η γραφή συνδέεται και παράγεται από τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευροφυτικού συστήματος. Η γραφή και η ενάσκηση στη γραφή βοηθούν στην εξέλιξη του εγκεφάλου και της σκέψης.
Για τον λόγο αυτό, τα παιδιά και οι γέροντες πρέπει να ενθαρρύνονται στη γραφή, τα μεν για να εξελιχθούν και να εξελίξουν τη σκέψη τους, οι δε για να διατηρηθούν σε καλό επίπεδο μνήμης και σκέψης. Η γραφοθεραπεία χρησιμοποιείται πλέον για τη βελτίωση συμπεριφορών του ατόμου. Ως εκ τούτου, η γραφή ακόμη και των σκαριφημάτων, βοηθά- κατά το μέτρο του δυνατού- στο να κρατηθεί ο εγκέφαλος σε εγρήγορση».
Τη σημασία αυτών των σχεδιασμάτων για την καλή κατάσταση του εγκεφάλου τονίζει και η κ. Μάγδα Τσολάκη, νευρολόγος- ψυχίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «στις ασκήσεις που κάνουν οι ασθενείς μας με άνοια στο πρώτο στάδιο στα κέντρα Ημέρας των Εταιρειών Νόσου Αλτσχάιμερ είναι και οι “ασκήσεις διπλού έργου”. Να κινούν δηλαδή το χέρι τους με εναλλασσόμενες κινήσεις και συγχρόνως να απαντούν σε ερωτήσεις. Έτσι ενεργοποιούνται περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου».


18 Μαΐου 2011
Ο Αόρατος Άνθρωπος
Όμως, πώς σχηματοποιούμε κάτι που δε βλέπουμε;
Τι θα ζωγραφίζατε αν σας ζητούσαν να απεικονίσετε έναν αόρατο άνθρωπο; Τι εικόνα θα του δίνατε; Σκεφτείτε το λίγο και προσπαθήστε ή ζητήστε από τα παιδιά σας να το κάνουν ή βάλτε το σαν πρόκληση σε μεγαλύτερους.
Η πρώτη αντίδραση συνήθως είναι: "Μα, αφού είναι αόρατος! Τι να ζωγραφίσω;" Αν στη μνήμη τους υπάρχει κάποια σχετική ταινία ή κόμικς όλο και κάτι θα βρουν. Αν όχι, θα πρέπει να τα καταφέρουν χωρίς συνειρμική βοήθεια.
Αν δεν βρίσκετε τίποτα, για να εμπνευστείτε, μοιράζομαι μαζί σας τι σκέφτηκαν μαθητές του εργαστηρίου. Κάποια παιδιά βρήκαν αμέσως τι θα ζωγραφίσουν, κάποια χρειάστηκαν λίγο περισσότερο χρόνο.
Χαρείτε, λοιπόν, την ευρηματικότητά τους και τα αποτελέσματα της δημιουργικής φαντασίας τους:


Εμείς δεν τον βλέπουμε, αλλά κάποιοι
μπόρεσαν να τον επισημάνουν και τον απειλούν.

χωρίς συγκεκριμένα όρια.

αλλά μπορούμε να δούμε το χαιρετισμό του: "Γεια!!!".



.
19 Απριλίου 2011
Η Κοκκινοσκουφίτσα στο Face Book
για τους κινδύνους του διαδικτύου.
17 Απριλίου 2011
Λαμπροδιακοπές 2011
Εύχομαι σε γονείς και παιδιά
Καλή Ανάσταση
και να περάσουν όμορφα και δημιουργικά τις μέρες των διακοπών!
12 Απριλίου 2011
Μαθήματα & Χιούμορ

Γενικά, πιστεύω ότι το χιούμορ στα παιδιά είναι δείγμα ευφυΐας και νοητικής ευελιξίας. Έτσι, φροντίζω να το καλλιεργώ και μέσω των μαθημάτων αλλά και εν γένει με τη συμπεριφορά μου μέσα στην τάξη. Και το χιούμορ δεν χρειάζεται να αποτελείται από ανέκδοτα και χάχανα, αλλά και από πιο λεπτές ισορροπίες.
Ένα παράδειγμα από το χθεσινό μάθημά μας:
Λέγοντας στη Σο

Αργότερα, στη διάρκεια μιας άσκησης, έτυχε να δείξω στα παιδιά ένα κόλπο (εκτός μαθήματος) που δεν καταλάβαιναν και όπως ήταν φυσικό άρχισαν να με εκλιπαρούν να τους πω πώς το κάνω. Εν τω μεταξύ, επειδή δεν μπορούσαν να λύσουν την άσκηση σκέψης που του έβαλα, τους υποσχέθηκα πως θα πω το κόλπο μόνο σε όποιον τη λύσει. Η Σοφία γονάτισε θεατρινίστικα κάτω και άρχισε να με παρακαλάει να της πω.
-Γονάτισε τη σκέψη σου, όχι το σώμα σου, της είπα και αμέσως συμπλήρωσα με στόμφο:
-Πω-πω τι είπα μόλις τώρα! Πω-πω τι μεγαλειώδης φράση… (και άλλα διάφορα τέτοια εγκωμιαστικά…) Σοφία γράψ'την κι αυτήν στην κασετίνα σου να την έχεις!
Και η Σοφία ανταποκρίθηκε στο χιούμορ μου και την έγραψε.

(Τελικά τους αποκάλυψα το κόλπο στην επόμενη άσκηση που την έλυσαν όλα τα παιδιά και χάρηκα επειδή χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουν αποκλίνουσα σκέψη.)
.
10 Απριλίου 2011
Η δύναμη των λέξεων
-Τι κάνατε στην πινακίδα μου;
-Έγραψα το ίδιο, αλλά με διαφορετικές λέξεις!
.
2 Απριλίου 2011
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Ο ρόλος και η σημασία του εξειδικευμένου βιβλίου για παιδιά και έφηβους είναι αυτονόητος. Πολύ εύγλωττα τον εξήγησε στο «ΒΗΜΑ» ο Ευγένιος Τριβιζάς:
«Σε μια εποχή συγκρούσεως των πολιτισμών, ευτελισμού των αξιών και αμφισβήτησης των θεσμών, το παιδικό βιβλίο είναι μια από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας και διαπολιτισμικές γέφυρες επικοινωνίας. Είναι το σημαντικότερο μέσο διαμόρφωσης ενός ακέραιου συστήματος αξιών των νέων πολιτών. Πέρα από την εκπαίδευση, που και αυτή, όταν δεν λειτουργεί σωστά, αντί να εμπνέει και να δίνει φτερά στο παιδί, το συνθλίβει και το καταθλίβει με τη συσσώρευση γνώσεων, έχουμε ανάγκη και από τη διεύρυνση των δημιουργικών οριζόντων και την καλλιέργεια της φαντασίας την οποία προσφέρει πλουσιοπάροχα το ποιοτικό παιδικό βιβλίο».
Πηγή
Και ένα πολύ όμορφο Βίντεο που μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο των βιβλίων:
31 Μαρτίου 2011
Δωρεάν e-Books για παιδιά
Ας κάνουμε την τεχνολογία βοηθό μας!
Ο "Μικρός Αναγνώστης" είναι το εξειδικευμένο site του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για παιδιά από 6 έως 12 ετών, αλλά και μικρότερης ηλικίας, και περιλαμβάνει αρκετό υλικό για να προσελκύσει τα παιδιά στην ανάγνωση και το βιβλίο.Η αναζήτηση βιβλίων και βιβλιοθηκών γίνεται πιο ευχάριστη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των παιδιών, υπάρχουν προτάσεις για δραστηριότητες, συντεύξεις με συγγραφείς και εικονογράφους, υλικό για δασκάλους και -ενημερωμένο- ημερολόγιο με εκδηλώσεις που αφορούν το βιβλίο.
Υπάρχουν επίσης και δωρεάν εκτενή αποσπάσματα από τα παιδικά ebook που αναφέραμε στην ενότητα "Να σου πω μια ιστορία".
ΑΚΟΥΣΕ ΑΚΟΜΗ

της Αμάντας Μιχαλοπούλου, Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου, εκδόσεις Πατάκη. Διαβάζει ο ηθοποιός Γιάννης Χαρίσης.

«Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί»
της Βασιλικής Κάργα, σε εικονογράφηση Νίκου Κουμαριά, Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός. Διαβάζει ο Σπύρος Περδίου.

«Τα μαγικά μου αυτιά»
της Βούλας Μάστορη σε εικονογράφηση Σπύρου Γούση , εκδόσεις Πατάκη. Διαβάζει η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη.

«Παιχνίδια και Ψιλικά»
σε κείμενα και εικόνες του Νικόλα Ανδρικόπουλου, εκδόσεις Λιβάνη.
Διαβάζει η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη.
Στο site του "Μικρού Αναγνώστη" έχουν ανέβει πρόσφατα και εκτενή αποσπάσματα από άλλα παιδικά ebook με αφήγηση και είναι επίσης δωρεάν:
- "Η ώρα είναι εκατό" της Λώρης Κέζα, εκδόσεις Παπαδόπουλος. Διαβάζει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα.
- "Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί" της Βασιλικής Κάργα, σε εικονογράφηση Νίκου Κουμαριά, Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός. Διαβάζει ο Σπύρος Περδίου.
- "Τα μαγικά μου αυτιά" της Βούλας Μάστορη σε εικονογράφηση Σπύρου Γούση ,εκδόσεις Πατάκης. Διαβάζει η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη.
- "Ο Κηπουρός του Ουρανού", κείμενο - εικόνες Δήμητρα Ψυχογιού, εκδόσεις Άγκυρα, μας διαβάζει η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη.
Συνολία υπάρχουν 17 δωρεάν παιδικά ebook με αφήγηση στον "Μικρό Αναγνώστη" και το Δεκέμβρη είχαμε παρουσιάσει κάποιες επιλογές από όσα βιβλία είχαν ανέβει τότε.
Διαβάστε επίσης:
- "Για πάντα μαζί", μουσικό παιδικό παραμύθι - εφαρμογή από τις Εκδόσεις Καστανιώτη
- "Το μεγάλο ταξίδι του μικρού αστεριού", παιδικό παραμύθι εφαρμογή από τους δημιουργούς του iSouvlaki
- "Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι", εφαρμογή-ebook για iPad, iPhone από τον Καστανιώτη
- Το ιστορικό "αλφαβητάριο", δωρεάν εφαρμογή-ebook για iPad, iPhone από τις εκδόσεις Καστανιώτη
- PadTales "Η καλύτερη μέρα του καλοκαιριού", παιδικό ebook για iPhone, iPad
- "Ένα καινούργιο ζωάκι", παιδικό ebook από τις Εκδόσεις Ψυχογιός για iPad και iPhone
- Ο Τομ είναι τιμωρία", δωρεάν παιδικό ebook από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
- "Ηρακλής", διαδραστικό παιδικό ebook από τις εκδ. Παπαδόπουλος