7 Οκτωβρίου 2008

Καλή μας αρχή!

Το πρώτο μας μάθημα έγινε χθες.
Δηλαδή την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη (06/10/08), ώρα 18:00 με 19:30.

Σαν πρώτη μέρα ήταν περισσότερο αναγνωριστική και το μεγαλύτερο μέρος του μαθήματος έγινε προφορικά.
Κυρίως παίξαμε με διάφορους τρόπους με τις λέξεις, για να τις καταλάβουν τα παιδιά σαν αυτούσιες, έξω από προτάσεις και νοηματικές συνδέσεις.

Μαζέψαμε, επίσης, ομάδες λέξεων και τις βάλαμε σε χωριστά βαζάκια, για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα (όπως τα συστατικά μαγειρικής) σε συνταγές για ιστορίες και άλλα παιχνίδια. Διασκεδάσαμε και γελάσαμε αρκετά για να τις βρούμε.

Ένα από τα παιχνίδια λέξεων που κάναμε, ήταν να αλλάζουμε μόνο ένα γράμμα κάθε φορά, σχηματίζοντας μια νέα λέξη από την παλιά.
Έδωσα στα παιδιά τη λέξη ΜΙΣΟ για ξεκίνημα, βάζοντας ως όριο τις δέκα λέξεις.
Η αλληλουχία που βρήκαν ήταν η εξής:
ΜΙΣΟ – ΜΙΣΗ – ΜΕΣΗ – ΜΕΣΑ – ΜΕΡΑ – ΜΕΤΑ – ΜΑΤΑ – ΠΑΤΑ – ΦΑΤΑ – ΓΑΤΑ.
Η λέξη ΜΑΤΑ είναι όνομα (πιο γνωστό της Μάτα Χάρι) και τα παιδιά με ρώτησαν αν το ξέρω κι αν μπορούν να το προσθέσουν στην αλληλουχία αυτή.
Και βέβαια η λέξη ΦΑΤΑ δεν είναι μία λέξη, αλλά δύο ενωμένες. Την αφήσαμε όμως να υπάρξει μαζί με τις άλλες, γιατί είχαμε κολλήσει λίγο σε εκείνο το σημείο και δεν ήθελα να τους πιέσω με γραμματική, επειδή σκοπός είναι, αρχικά, να ενεργοποιηθεί η φαντασία και να διευρυνθεί ο τρόπος σκέψης των παιδιών.

Κατόπιν, τους ζήτησα να κάνουν μια ιστορία, περιλαμβάνοντας όσες περισσότερες λέξεις μπορούν από αυτές τις δέκα.
Η λέξη ΓΑΤΑ ήταν καθοριστική και όλα τα παιδιά (εκτός από ένα) την είχαν σαν κεντρικό ήρωα στις ιστορίες που επινόησαν.
Δεινοπάθησε λίγο η καημένη σε όλες τις ιστορίες γιατί έμεινε ΜΙΣΗ, αρρώστησε αλλά θα γινόταν καλά ΜΕΣΑ σε μια ΜΕΡΑ, την πάτησε (ΠΑΤΑ) αυτοκίνητο στη ΜΕΣΗ του δρόμου και της πόνεσε η ΜΕΣΗ, η φίλη της η ΜΑΤΑ όμως ΜΕΤΑ την παρηγόρησε, και ευτυχώς οι γάτες είναι εφτάψυχες και επέζησε τελικά, γιατί θα τη χρειαστούμε οπωσδήποτε και στο αμέσως επόμενο μάθημα.

Η Ζένια ήταν η πρώτη που σκάρωσε μια από αυτές τις ωραίες μικρές μας ιστορίες και σας την παραθέτω όπως ακριβώς μας την είπε:
.
"Μια φορά και ΜΙΣΟ καιρό, ζούσε μία ΓΑΤΑ με ΜΙΣΟ πόδι, που είχε πρόβλημα στη ΜΕΣΗ της και ΜΕΣΑ σε μια ΜΕΡΑ ήρθε ένας σκύλος και την έφαγε*." (*ΦΑΤΑ)

Το μάθημα τελείωσε ψάχνοντας για δανεικά μολύβια ή στυλό, για να συμπληρώσουν τα παιδιά μια μισή ιστορία και ίσα-ίσα που πρόλαβαν όσοι ήθελαν να διαβάσουν -με περηφάνια- τη δική τους εκδοχή.

Ήταν ένα πολύ όμορφο και χαρούμενο μάθημα, περάσαμε όλοι μας καλά και ευχάριστα, και ανυπομονώ να ξαναδώ τις γλυκύτατες φατσούλες των παιδιών την ερχόμενη Δευτέρα.

.